Algemene Voorwaarden Veenhuis Machines BV te Rijssen
gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Zwolle onder nummer 38016447
1 Begripsbepalingen
1.1 Onder Veenhuis wordt in deze algemene voorwaarden verstaan de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Veenhuis Machines B.V., gevestigd en kantoorhoudende te Rijssen.
1.2 Onder de afnemer wordt in deze algemene voorwaarden verstaan de koper van een door Veenhuis geleverde en/of gefabriceerde zaak alsmede degene in wiens opdracht en voor wiens rekening diensten worden verricht en/of zaken worden vervaardigd.
2 Toepasselijkheid
2.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen van Veenhuis en op overeenkomsten gesloten tussen Veenhuis en de afnemer, dan wel op de aanvaarding van opdrachten en het verrichten van diensten door Veenhuis. Deze algemene voorwaarden zijn eveneens van toepassing op iedere onderhandeling van Veenhuis en op andere precontractuele situaties waarin Veenhuis zich bevindt.
2.2 De toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van de afnemer van Veenhuis wordt uitdrukkelijk uitgesloten. Afwijkende voorwaarden maken alleen deel uit van een overeenkomst voor zover die voorwaarden of bedingen Veenhuis uitdrukkelijk en schriftelijk door Veenhuis zijn aanvaard.
2.3 Indien één of meerdere bepalingen van deze voorwaarden vernietigd mocht(en) worden, blijven de overige bepalingen van deze voorwaarden onverkort van toepassing. Partijen zullen in dat geval in onderling overleg vervangende bepalingen overeenkomen, waarbij zij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de eventueel vernietigde bepaling(en) in acht zullen nemen.
3 Aanbod en totstandkoming van de overeenkomst
3.1 Ieder door Veenhuis gedaan aanbod is vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld.
3.2 Veenhuis is slechts gebonden aan rechtshandelingen (daaronder begrepen een aanbod) indien deze zijn verricht door daartoe bevoegde medewerkers. Rechtshandelingen verricht door niet-bevoegde medewerkers binden Veenhuis slechts indien een Veenhuis deze rechtshandelingen uitdrukkelijk bevestigt.
3.3 Ingeval door Veenhuis een monster, model of voorbeeld is getoond of wordt verstrekt, wordt dit monster of model geacht slechts bij wijze van aanduiding te zijn verstrekt. De hoedanigheid van de te leveren zaken kan van het monster, model of voorbeeld afwijken, tenzij Veenhuis schriftelijk heeft gegarandeerd dat de zaken worden geleverd conform het getoonde en/of verstrekte monster, model of voorbeeld.
3.4 Een overeenkomst, daaronder begrepen een eventuele wijziging of aanvulling daarvan, komt eerst tot stand door schriftelijke vastlegging in een door partijen ondertekend contract of in een door Veenhuis ondertekende bevestiging.
3.5 Een schriftelijke door Veenhuis ondertekende bevestiging geldt als een volledige en juiste vastlegging van de inhoud van de tot stand gekomen overeenkomst, tenzij de afnemer binnen vier kalenderdagen na datum van verzending van deze bevestiging schriftelijk zijn bezwaren aan Veenhuis kenbaar heeft gemaakt.
3.6 Als de afnemer aan Veenhuis gegevens, tekeningen etc. verstrekt, mag Veenhuis uitgaan van de juistheid hiervan en zal zij haar aanbieding hierop baseren.
3.7 Indien haar aanbieding niet wordt aanvaard, heeft Veenhuis het recht alle kosten die zij heeft moeten maken om de aanbieding te doen, bij de afnemer in rekening te brengen.
4 Prijzen en prijswijzigingen
4.1 De kosten van inlading, vervoer en uitlading van de zaken alsmede de eventuele emballagekosten zijn niet in de prijs begrepen en worden dus, indien Veenhuis tot inlading, vervoer en uitlading alsmede emballage van de zaak gehouden is, afzonderlijk aan de afnemer in rekening gebracht.
4.2 De prijzen zijn gebaseerd op de op het tijdstip van het aanbod geldende kostenposten. Indien deze veranderen, behoudt Veenhuis zich het recht voor de op de dag van de levering geldende prijzen te berekenen. Dit geldt eveneens indien de prijsverhogende factoren ten tijde van het afsluiten van de overeenkomst voorzienbaar waren.
4.3 Betaling van de prijsverhoging zoals bedoeld in het vorige lid van dit artikel vindt plaats tegelijk met de betaling van de hoofdsom of de laatste termijn.
5 Rechten van intellectuele eigendom
5.1 Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen behoudt Veenhuis de auteursrechten en alle rechten van industriële eigendom op de door haar gedane aanbiedingen, verstrekte ontwerpen, afbeeldingen, tekeningen, (proef)modellen, programmatuur enz.
5.2 De rechten op de in lid l van dit artikel genoemde gegevens blijven eigendom van Veenhuis, ongeacht of aan de afnemer voor de vervaardiging hiervan kosten in rekening zijn gebracht. Deze gegevens mogen zonder uitdrukkelijke toestemming van Veenhuis niet gekopieerd, gebruikt en/of aan derden getoond worden. Bij overtreding van deze bepaling is de afnemer aan Veenhuis een onmiddellijk opeisbare boete verschuldigd van € 25.000,00 per overtreding, onverminderd het recht van Veenhuis om volledige schadevergoeding te vorderen.
5.3 De afnemer moet het aan hem verstrekte als genoemd in lid 1 op eerste verzoek en binnen de door Veenhuis gestelde termijn aan Veenhuis retourneren. Bij overtreding van deze bepaling is de afnemer aan Veenhuis een boete verschuldigd van € 1.000,00 per dag. Deze boete kan naast een eventuele schadevergoeding op grond van de wet worden gevorderd.
6 Adviezen, tekeningen, berekeningen en ontwerpen
6.1 De afnemer kan geen rechten ontlenen aan de adviezen en informatie die hij van Veenhuis krijgt als deze geen directe betrekking hebben op de overeenkomst c.q. opdracht.
6.2 De afnemer is verantwoordelijk voor de door of namens hem gemaakte tekeningen en/of berekeningen alsmede voor de functionele geschiktheid van door of namens hem voorgeschreven materialen.
6.3 De afnemer vrijwaart Veenhuis voor elke aanspraak van derden met betrekking tot het gebruik van door of namens de afnemer verstrekte tekeningen, berekeningen, monsters, modellen en dergelijke.
6.4 Veenhuis mag de materialen die de afnemer wil gebruiken vóórdat deze verwerkt worden voor eigen rekening (laten) onderzoeken.
7 Levertijd en risico-overgang
7.1 De leverdatum wordt door Veenhuis bij benadering vastgesteld en vermeld in de in artikel 3 lid l genoemde aanbieding. De door Veenhuis opgenomen leverdatum is, tenzij Veenhuis uitdrukkelijk anders heeft weergegeven, nimmer als een fatale termijn te beschouwen.
7.2 Bij het bepalen van de leverdatum gaat Veenhuis er vanuit dat de opdracht kan worden uitgevoerd onder de omstandigheden die haar op dat moment bekend zijn.
7.3 Overschrijding van een expliciet overeengekomen fatale leverdatum geeft in geen geval recht op schadevergoeding, tenzij dit vooraf schriftelijk is overeengekomen.
7.4 Tussentijdse specificatiewijzigingen op wens van de afnemer, welke tot vertraging van de levering kunnen leiden, komen volledig voor rekening en risico van de afnemer.
7.5 De levering vindt plaats af fabriek, ex works, welk leveringsbeding wordt uitgelegd overeenkomstig de Incoterms 2010 welke zijn opgesteld door de ICC (International Chamber of Commerce). Dit betekent onder meer dat het risico van de zaak overgaat op het moment dat Veenhuis de zaak ter beschikking stelt aan de afnemer.
7.6 Ongeacht het bepaalde in lid 5 van dit artikel kunnen Veenhuis en de afnemer overeenkomen dat Veenhuis voor het transport van de zaak zorgt. Het risico van opslag, laden, transport en lossen rust ook in dat geval volledig bij de afnemer.
7.7 Ook ingeval Veenhuis de verkochte zaak installeert en/of monteert, gaat het risico van de zaak over op de afnemer op het moment dat Veenhuis de zaak ter beschikking stelt aan de afnemer in het bedrijfspand van Veenhuis of op een andere overeengekomen plaats.
7.8 De levering kan geschieden in gedeelten, naarmate de producten gereed of voorradig zijn. De facturering zal alsdan eveneens in gedeelten plaatsvinden. De afnemer is niet bevoegd levering in gedeelten te weigeren.
8 Inruil
8.1 Indien de afnemer een gedeelte van zijn financiële verplichting jegens Veenhuis op een andere wijze voldoet dan betaling in geld, waarmee Veenhuis overigens uitdrukkelijk moet hebben ingestemd en er aldus sprake zal zijn van inbetalinggeving in de zin van artikel 6:45 BW, heeft de afnemer, ter keus van Veenhuis, het recht om het ingeruilde object te blijven gebruiken ofwel een door Veenhuis ter beschikking te stellen vervangend object te blijven gebruiken totdat de levering van de door Veenhuis aan de afnemer verkochte zaak heeft plaatsgevonden, tenzij bij verkoop anders is overeengekomen.
8.2 Tot het moment dat Veenhuis de door haar verkochte zaak aan de afnemer heeft geleverd en de afnemer het door hem ingeruilde object in de macht heeft gebracht van Veenhuis, komt het ingeruilde object geheel voor rekening en risico van de afnemer.
8.3 Indien naar het oordeel van Veenhuis het in betaling gegeven object bij de levering aan Veenhuis in een andere staat verkeert dan op het moment dat Veenhuis en de afnemer zijn overeengekomen dat het object in betaling zou worden gegeven althans het moment dat de prijs van het in betaling gegeven object door Veenhuis en de afnemer werd vastgesteld, is Veenhuis gerechtigd de prijs van de inbetalinggeving opnieuw (eenzijdig) vast te stellen dan wel de overeenkomst tot inbetalinggeving te ontbinden zonder dat daartoe een ingebrekestelling is vereist.
8.4 Indien Veenhuis gebruik heeft gemaakt van haar recht om de overeenkomst tot inbetalinggeving te ontbinden, is de afnemer gehouden om zijn financiële verplichtingen jegens Veenhuis geheel na te komen door middel van betaling in geld.
9 Betaling
9.1 Tenzij schriftelijk anders overeengekomen dient betaling binnen 15 dagen na factuurdatum plaats te vinden op de door Veenhuis aangewezen bankrekening.
9.2 Als datum van betaling geldt de datum waarop het verschuldigde bedrag is binnengekomen op de door Veenhuis aangewezen bankrekening.
9.3 Het eventuele recht van de afnemer om zijn verplichting(en) jegens Veenhuis op te schorten en/of zijn vordering(en) op Veenhuis te verrekenen dan wel enige aftrek of korting toe te passen, is uitgesloten.
9.4 Veenhuis is te allen tijde gerechtigd om van de afnemer voldoende zekerheid voor de nakoming te vragen; de afnemer zal de gevraagde zekerheid op eerste verzoek van Veenhuis verstrekken. Veenhuis is gerechtigd om de nakoming van haar verplichtingen op te schorten totdat de gevraagde zekerheid is verstrekt.
9.5 Ongeacht of Veenhuis de overeengekomen prestatie volledig heeft uitgevoerd, is alles wat de afnemer uit hoofde van de overeenkomst aan haar verschuldigd is of zal zijn, onmiddellijk opeisbaar als:
- a) een betalingstermijn is overschreden;
- b) het faillissement of de surseance van betaling van de afnemer is aangevraagd;
- c) beslag op een of meerdere goederen van de afnemer wordt gelegd;
- d) de afnemer wordt ontbonden of wordt geliquideerd;
- e) het bedrijf van de afnemer geheel of gedeeltelijk wordt overgedragen;
- f) de afnemer het verzoek doet te worden toegelaten tot de wettelijke schuldsanering, onder curatele of bewind wordt gesteld dan wel is overleden.
9.6 Wanneer betaling niet heeft plaatsgevonden binnen de overeengekomen betalingstermijn is de afnemer zonder verdere aanmaning of ingebrekestelling direct rente over het vervallen bedrag verschuldigd aan Veenhuis, gerekend vanaf de vervaldag tot en met de dag van betaling. Deze rente bedraagt 12% per jaar, maar is gelijk aan de wettelijke (handels)rente als deze hoger is. Bij de renteberekening wordt een gedeelte van de maand beschouwd als een volledige kalendermaand.
9.7 Indien betaling van een factuur niet volledig binnen de gestelde termijn heeft plaatsgevonden, is de afnemer eveneens terstond, zonder dat een nadere ingebrekestelling is vereist, aan Veenhuis een vergoeding voor buitengerechtelijke (incasso)kosten verschuldigd. Deze vergoeding wordt, in afwijking van artikel 6:96 lid 4 BW en in afwijking van het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten, reeds nu voor alsdan vastgesteld op een bedrag gelijk aan 15% van de totaal openstaande hoofdsom met een minimum van € 75,00 (vijfenzeventig euro) voor iedere gedeeltelijk of volledig onbetaald gelaten factuur. De afnemer zal in het in dit lid omschreven geval tevens gehouden zijn tot integrale vergoeding van de gerechtelijke kosten.
9.8 Door de afnemer gedane betalingen strekken eerst ter afdoening van verschuldigde kosten, rente en pas daarna ter afdoening van facturen (hoofdsom). Voor wat betreft het laatste geldt dat een betaling wordt toegerekend aan de factuur die het langst openstaat, ook indien de afnemer bij betaling vermeldt dat deze betrekking heeft op een andere factuur.
10 Aansprakelijkheid en overmacht
10.1 Veenhuis aanvaardt geen aansprakelijkheid, indien zij door een niet toerekenbare tekortkoming niet in staat is haar verplichtingen na te komen.
10.2 Onder een niet toerekenbare tekortkoming wordt in deze voorwaarden verstaan elke omstandigheid waardoor nakoming van de overeenkomst door Veenhuis redelijkerwijs door de afnemer niet meer kan worden verlangd, daaronder in ieder geval begrepen oorlog, oorlogsgevaar, oproer, watersnood, (natuur)rampen, gebrek aan grond-, hulp- en brandstoffen, verkeersstoornissen, werkstaking, werkliedenuitsluiting, personeelsgebrek, transport-moeilijkheden, niet tijdige of niet behoorlijke uitvoering van bestellingen door toeleveringsbedrijven en/of de fabrikant van de zaken, brand, overheidsmaatregelen, im- en exportverboden, bedrijfsstoringen en invloeden betreffende het weer.
10.3 In geval van een niet toerekenbare tekortkoming is Veenhuis naar haar keuze gerechtigd, hetzij de (op)levertijd met de duur van de belemmering te verlengen, hetzij de overeenkomst, voor zover deze door de belemmering getroffen wordt, te ontbinden. Indien de afnemer Veenhuis daartoe schriftelijk aanmaant, is Veenhuis gehouden zich binnen vijf werkdagen ten aanzien van haar keuze uit te spreken.
10.4 Indien Veenhuis bij het ontstaan van een haar niet toerekenbare tekortkoming reeds gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan en/of slechts gedeeltelijk aan haar verplichtingen kan voldoen, is zij gerechtigd de reeds geleverde zaken en/of diensten separaat te factureren, alsmede het deel van de zaken en/of diensten dat nog wel door Veenhuis geleverd kan worden, te leveren en voorts separaat te factureren. De afnemer is gehouden voornoemde facturen te voldoen alsof het een afzonderlijke overeenkomst betrof.
10.5 De verplichting tot schadevergoeding van Veenhuis op grond van welke wettelijke grondslag ook, is beperkt tot die schade waartegen Veenhuis uit hoofde van een door of ten behoeve van haar gesloten verzekering verzekerd is, maar is nooit hoger dan het bedrag dat in het betreffende geval door deze verzekering wordt uitbetaald.
10.6 Als Veenhuis om welke reden dan ook geen beroep toekomt op de in het voorgaande lid omschreven beperking, is de verplichting tot schadevergoeding beperkt tot maximaal 15% van de totale opdrachtsom (exclusief btw). Als de overeenkomst bestaat uit onderdelen of deelleveringen, is de verplichting tot schadevergoeding beperkt tot maximaal 15% (exclusief btw) van de opdrachtsom van dat onderdeel of die deellevering.
10.7 Niet voor vergoeding in aanmerking komt:
- a) gevolgschade. Onder gevolgschade wordt onder meer verstaan stagnatieschade, productieverlies, gederfde winst, transportkosten en reis- en verblijfkosten;
- b) opzichtschade. Onder opzichtschade wordt onder andere verstaan schade die door of tijdens de uitvoering van het werk wordt toegebracht aan zaken waaraan wordt gewerkt of aan zaken die zich bevinden in de nabijheid van de plaats waar wordt gewerkt;
- c) schade veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van hulppersonen of niet leidinggevende ondergeschikten van Veenhuis.
De afnemer dient zich desgewenst tegen voornoemde schade(n) te verzekeren.
10.8 Veenhuis is niet aansprakelijk voor schade aan door of namens de afnemer aangeleverd materiaal als gevolg van een niet deugdelijk uitgevoerde bewerking.
10.9 De afnemer vrijwaart Veenhuis voor alle (rechtstreekse) aanspraken van derden wegens productaansprakelijkheid als gevolg van een gebrek in een zaak die door de afnemer aan een derde is geleverd en dat (mede) bestond uit door Veenhuis geleverde zaken en/of materialen. De afnemer is gehouden alle voor Veenhuis in dit verband geleden schade waaronder de (volledige) kosten van verweer te vergoeden.
10.10 Veenhuis is te allen tijde gerechtigd de door de afnemer geleden schade voor zover mogelijk ongedaan te maken.
11 Garantie en overige aanspraken
11.1 Tenzij schriftelijk anders overeengekomen staat Veenhuis met inachtneming van hetgeen is neergelegd in deze voorwaarden voor een periode van 24 maanden na de ingebruikname van zaken en een periode van 12 maanden na de levering van diensten in voor de goede uitvoering van de overeengekomen prestatie. Als een afwijkende garantietermijn is overeengekomen, zijn de overige leden van dit artikel eveneens van toepassing.
11.2 Als de overeengekomen prestatie niet deugdelijk is geweest, zal Veenhuis de keuze maken of zij deze alsnog deugdelijk uitvoert dan wel de afnemer crediteert voor een evenredig deel van de factuur.
11.3 Ingeval Veenhuis kiest voor het alsnog deugdelijk uitvoeren van de prestatie, bepaalt zij zelf de wijze en het tijdstip van uitvoering. Bestond de overeengekomen prestatie (mede) uit het bewerken van door afnemer aangeleverd materiaal, dan dient de afnemer voor eigen rekening en risico nieuw materiaal aan te leveren.
11.4 Garantie op garantie wordt niet verleend. Onder garantie uitgevoerd herstel of vervanging van (een onderdeel van) de geleverde zaak, leidt dan ook niet tot een verlenging van de garantietermijn.
11.5 Ingeval een aan slijtage onderhevig(e) (onderdeel van de) zaak wordt vervangen, heeft Veenhuis het recht om de waardevermindering (afschrijving) van de oorspronkelijke onderdelen c.q. zaak aan de afnemer in rekening te brengen.
11.6 Op straffe van verval van haar rechten dient de afnemer Veenhuis te allen tijde in de gelegenheid te stellen de klacht ter plaatse op haar gegrondheid te (doen) onderzoeken en/of van alle door Veenhuis verlangde informatie alsmede medewerking te voorzien.
11.7 De afnemer kan alleen een beroep doen op garantie nadat hij aan al zijn verplichtingen ten opzichte van Veenhuis heeft voldaan.
11.8 Onderdelen en/of materialen die door Veenhuis worden hersteld of vervangen, moeten door de afnemer op het eerste verzoek van Veenhuis aan Veenhuis retour worden gezonden.
11.9 Voor rekening van de afnemer komen:
- a) alle transport- en/of verzendkosten;
- b) alle kosten voor (de)montage;
- c) reis- en verblijfkosten.
11.10 Geen garantie wordt gegeven als gebreken het gevolg zijn van:
- a) normale slijtage;
- b) onoordeelkundig gebruik;
- c) niet of onjuist uitgevoerd onderhoud;
- d) installatie, montage, wijziging of reparatie door de afnemer of door derden;
- e) gebreken aan of ongeschiktheid van zaken afkomstig van, of voorgeschreven door de afnemer;
- f) gebreken aan of ongeschiktheid van door de afnemer gebruikte materialen of hulpmiddelen;
- g) oorzaken van buitenaf (overmacht).
11.11 Geen garantie wordt gegeven op:
- a) geleverde zaken die niet nieuw waren op het moment van levering;
- b) het keuren en repareren van zaken van de afnemer;
- c) de afnemer heeft verzuimd om binnen een jaar na afloop van het eerste ‘garantiejaar’ bij Veenhuis een ‘onderhoudscheck’ uit te laten voeren. De aan deze check verbonden kosten zijn voor rekening van de afnemer.
- d) de afnemer de onderdelen die Veenhuis bij gelegenheid van voornoemde check adviseerde te (laten) vervangen, niet heeft laten vervangen.
- e) de afnemer de zaak heeft gebruikt c.q. laten gebruiken buiten de Benelux en Duitsland.
11.12 De afnemer kan rechten uit hoofde van dit artikel niet overdragen. Deze rechten vervallen dan ook bij doorverkoop.
11.13 Het bepaalde in de leden 2 t/m 12 van dit artikel is van overeenkomstige toepassing bij eventuele aanspraken van de afnemer op grond van wanprestatie, non-conformiteit of welke andere grondslag dan ook.
11.14 Indien de afnemer een dealer betreft die doorlevert aan een eindgebruiker is tevens van toepassing hetgeen is neergelegd in de als bijlage toegevoegde ‘Dealerinstructies Garantie’. In voornoemd geval is de afnemer bovendien gehouden om in zijn verhouding met de eindgebruiker soortgelijke voorwaarden te bedingen als in deze voorwaarden zijn neergelegd. De dealer dient hierbij gebruik te maken van het eveneens als bijlage toegevoegde ‘Garantiecertificaat’. De dealer kan jegens Veenhuis nimmer aanspraak maken op meer of andere rechten dan door Veenhuis aan de dealer gegarandeerd. Daar waar hetgeen in de Dealerinstructies en/of Garantiecertificaat is bepaald, strijdig is met hetgeen is neergelegd in deze voorwaarden, prevaleert het in de Dealerinstructies en/of Garantiecertificaat bepaalde.
12 Klachtplicht
12.1 Op straffe van verval van zijn rechten dient de afnemer over een gebrek in de prestatie binnen vijf dagen nadat hij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken schriftelijk en gemotiveerd te hebben geklaagd bij Veenhuis. Hierbij geldt dat de afnemer gehouden is om de aan hem geleverde zaken onmiddellijk na levering op zichtbare gebreken te controleren.
12.2 De afnemer moet klachten over de hoogte van het factuurbedrag, op straffe van verval van alle rechten, binnen de betalingstermijn schriftelijk bij Veenhuis hebben ingediend. Als tussen partijen een langere betalingstermijn dan dertig dagen is overeengekomen, moet de afnemer uiterlijk binnen dertig dagen na factuurdatum schriftelijk bij Veenhuis hebben geklaagd.
12.3 Klachten schorten de verplichtingen van de afnemer voortvloeiend uit enige met Veenhuis gesloten overeenkomst niet op.
13 Opschorting en Ontbinding
13.1 Indien de afnemer niet, niet tijdig of niet behoorlijk voldoet aan een verplichting, welke voor hem uit enige met Veenhuis gesloten overeenkomst voortvloeien, alsmede ingeval van de onder artikel 9.5 van deze algemene voorwaarden benoemde situaties, wordt de afnemer geacht van rechtswege in gebreke te zijn. Veenhuis is dan gerechtigd zonder rechterlijke tussenkomst en zonder ingebrekestelling de overeenkomst(en) geheel of gedeeltelijk te ontbinden of op te schorten, zulks zonder dat Veenhuis tot enige schadevergoeding of garantie gehouden zal zijn en onverminderd de Veenhuis verder toekomende rechten..
14 Eigendomsvoorbehoud, overdracht vordering en retentierecht
14.1 Alle door Veenhuis geleverde zaken blijven het eigendom van Veenhuis totdat de afnemer alle verplichtingen uit alle met Veenhuis gesloten overeenkomsten is nagekomen, waaronder:
- a) de tegenprestatie(s) met betrekking tot de geleverde, eerder geleverde en niet betaalde of te leveren zaken;
- b) de tegenprestatie(s) met betrekking tot door Veenhuis verrichte of te verrichten diensten;
- c) eventuele schade-, kosten- en rentenvorderingen wegens niet correcte nakoming door de afnemer van overeenkomst(en) met Veenhuis.
14.2 Zolang op geleverde zaken een eigendomsvoorbehoud rust mag afnemer deze buiten zijn
normale bedrijfsuitoefening uitsluitend in het kader van de normale bedrijfsuitoefening
doorverkopen. Afnemer is uitdrukkelijk niet bevoegd deze zaken te verpanden of hier enig
ander recht op te (laten) vestigen.
14.3 Indien de afnemer zijn verplichtingen uit overeenkomst(en) niet nakomt of indien er naar het oordeel van Veenhuis gegronde vrees bestaat dat hij zulks niet zal doen, is Veenhuis gerechtigd afgeleverde zaken waarop het bovenvermelde eigendomsvoorbehoud rust bij de afnemer of derden die de zaken voor de afnemer houden weg te halen of te doen weghalen. De afnemer verplicht zich hiertoe alle medewerking te verlenen en eveneens de derden die eventueel de zaken houden voor de afnemer te instrueren om eveneens alle medewerking te verlenen. Indien de afnemer in gebreke blijft aan het bepaalde in dit lid te voldoen verbeurt hij een boete van 10% van het door hem verschuldigde bedrag aan Veenhuis, onverminderd het recht van Veenhuis om de zaken weg te halen of weg te doen halen.
14.4 Als Veenhuis geen beroep kan doen op haar eigendomsvoorbehoud omdat de geleverde zaken zijn vermengd, vervormd of nagetrokken is de afnemer verplicht de (nieuw gevormde) zaken aan Veenhuis te verpanden dan wel anderszins zekerheid te stellen voor hetgeen hij nog aan Veenhuis verschuldigd is of zal worden.
14.5 Indien Veenhuis geen beroep meer kan doen op haar eigendomsvoorbehoud aangezien de door Veenhuis geleverde zaken door de afnemer zijn vervreemd, is de afnemer gehouden om op eerste verzoek van Veenhuis zijn vordering op degene aan wie de afnemer de door Veenhuis geleverde zaak heeft doorverkocht, over te dragen. De afnemer verstrekt in dat kader aan Veenhuis een onherroepelijke volmacht om namens hem de akte van cessie te ondertekenen. De afnemer is gehouden om Veenhuis op eerste verzoek inzage te verstrekken in zijn boekhouding c.a. teneinde te kunnen vaststellen aan wie de afnemer de door Veenhuis geleverde zaken heeft doorverkocht. De verrekening van hetgeen de afnemer Veenhuis verschuldigd is met de aan Veenhuis overgedragen vordering op de derde vindt plaats onder opschortende voorwaarde van betaling door de derde aan Veenhuis.
14.6 De afnemer is verplicht de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand-, ontploffings- of waterschade en tegen diefstal en eveneens op eerste verzoek een kopie van de desbetreffende polis aan Veenhuis te verstrekken. Daarnaast is de afnemer verplicht alle aanspraken van de afnemer op verzekeraars, dan wel derden indien de zaken niet onder dekking van de desbetreffende verzekering vallen, dan wel niet verzekerd zijn tot de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken op eerste verzoek te verpanden aan Veenhuis op de wettelijk voorgeschreven wijze.
14.7 Naast de gevallen waarop Veenhuis op grond van de wet een retentierecht toekomt, is Veenhuis tevens bevoegd de zaak of zaken die zij van de afnemer onder zich heeft, onder zich te houden zolang alle vorderingen van Veenhuis uit welke hoofde dan ook op de afnemer voldaan zijn.
15 Toepasselijk recht en forumkeuze
15.1 Op alle overeenkomsten welke door Veenhuis worden gesloten alsmede elke onderhandelings- en andere precontractuele situatie waarin Veenhuis zich bevindt, is het Nederlandse recht van toepassing.
15.2 Het Weens koopverdrag (C.I.S.G.) is niet van toepassing tussen Veenhuis en de afnemer.
15.3 Alle geschillen voortvloeiende uit of samenhangende met de tussen Veenhuis en de afnemer gesloten overeenkomst, zullen uitsluitend worden voorgelegd aan de Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, tenzij Veenhuis aangeeft dat zij het geschil aan een andere rechterlijke instantie wenst voor te leggen.
15.4 Indien deze algemene voorwaarden zijn vertaald in een andere taal, dan is ingeval van geschillen, de Nederlandse versie leidend.